Leiderschap bij veranderingen (deel 1)

31 Aug Leiderschap bij veranderingen (deel 1)

img_2724 Twee werelden in gesprek over leiderschap ……

Over ons
Willem en Diepak kwamen elkaar tegen op een netwerkbijeenkomst. Ze kwamen met elkaar in gesprek en ontdekten vele raakvlakken. Dit vormt de basis voor een reeks met bijzondere verhalen waarin twee werelden met elkaar samenkomen rond een zelfde thema.

Wat zijn de factoren die het succes bepalen bij veranderingen?
Als leider moet je een helder beeld hebben van de toekomst en dat goed kunnen communiceren. Daarbij hoort: oprecht zijn, interesse hebben en tonen in de mensen die geraakt worden door de veranderingen. En ook de moed hebben om nieuwe paden in te slaan.

Er zijn vele factoren die het succes van een veranderingstraject bepalen. We beperken ons in deze reeks tot de vijf factoren die hieronder worden genoemd. Deze factoren hebben de meeste impact:

  1. Visie
  2. Disruptie
  3. Communicatie
  4. Plezier
  5. Strategie en structuur


Waarom is dit onderwerp belangrijk voor u?

Iedereen krijgt met veranderingen te maken, zowel in ons persoonlijke leven of op het werk. Soms is het op eigen initiatief, soms vanwege externe oorzaken. Iedereen heeft er baat bij om er mee te leren omgaan. Des te ouder we worden, des moeilijker het wordt. De leeftijd waarop het al moeilijker begint wordt, ligt verrassend laag (vanaf 30 jaar).

Als leidinggevende moet je hier bewust mee omgaan en het potentieel van de mensen weten aan te spreken zodat ze zelf sterker worden en de veranderingen omarmen, meer plezier in hun werk ervaren en daarmee de organisatie sterker maken.

1. Visie
Veranderingen zijn zelden tot nooit het gevolg van spontane ideeën. Er is bijna altijd een bepaalde noodzaak of urgentie voor de verandering. Daarbij heeft men onderkend dat de huidige situatie niet langer houdbaar is. Dat er iets moet gebeuren om de situatie te veranderen, wil men in de toekomst nog bestaansrecht hebben.

coveyEen eerste belangrijke factor is dat er voor deze toekomst een heldere visie is.
De kracht van deze visie neemt toe wanneer medewerkers hebben kunnen
bijdragen aan het tot stand brengen hiervan. Dat deze visie gedeeld wordt en
er samen met elkaar gedroomd.
Covey geeft ons het inzicht: ‘Begin met het einde voor ogen’.
Een visie inspireert, verbindt en zet aan tot actie.

Dit najaar zoomen we in de volgende blogs in op de overige factoren die veel impact hebben. De eerstvolgende keer is dat ‘disruptie’, ook wel: de macht der gewoonte doorbreken!

 

 

 

 

 

 

Groet,

Willem van Dam

(wanneer u een keer wilt sparren, een dialoog voeren of meer weten over (persoonlijk) leiderschap, neem dan contact op)

Wilt u een reactie plaatsen?

– schrijf dan uw reactie (‘write your comment’)
– zet een vinkje bij ‘ik ben geen robot’
– en submit
Bedankt!

No Comments

Post A Comment